cuet 2022

CUET 2022 : English Practice Question Paper for CUET 2022: Synonyms and Antonyms

  1.       CUET 2022 / CUCET :      SYNONYMS and ANTONYMS

We have given here few questions of synonyms and antonyms which are a part of English syllabus for CUET 2022/CUCET. Kindly go through the CUET practice question paper and more mock tests for other subjects for your better experience. 

SYNONYMS

1. Which word is similar to the meaning of ‘Therapeutic’?

(a) Ridiculous                                      (b) Healing

(c) Marvelous                                      (d) Sorrow

Ans:- (b)

2. Which word is similar to the meaning of ‘Hellacious’?

(a) Furious                                         

(b) Significant

(c) Waste                                         

    (d) Imperfect

Ans:- (a)

3. Which word is similar to the meaning of ‘Scrupulous’?

(a) Careless                                          (b) Important

(c) Careful                                            (d) Unbelievable

Ans:- (c)

4. Which word is similar to the meaning of ‘Harmony’?

(a) Support                                           (b) Protest

(c) Objection                                         (d) Harmful

Ans:- (a)

5. Which word is similar to the meaning of ‘Capricious’?

(a) Consistent                                        (b) Indivisible

(c) Inconsistent                                     (d) Undoubtable 

Ans:- (c)

6. Which word is similar to the meaning of ‘Fickle’?

(a) Unstable                                          (b) Consistent 

(c) Constant                                          (d) Indivisible

Ans:- (a)

7. Which word is similar to the meaning of ‘Malignant’?

(a) Spiteful                                           (b) Accumulate

(c) Benign                                            (d) Magnificent

Ans:- (a)

8. Which word is similar to ‘Opulent’?

(a) Stack                                               (b) Luxurious

(c) Shabby                                            (d) Cheap

Ans:- (b)

9. Which word is similar to the meaning of ‘Fascinate’?

(a) Precise                                            (b) Frightened

(c) Attract                                            (d) Distract

Ans:- (c) 

10. Which word is similar to the meaning of ‘Enrage’?

(a) Deal                                               (b) Moderate

(c) Beginning                                      (d) Infuriate

Ans:- (d)

11. Which word is similar to the meaning of ‘Alleviate’?

(a) Aggravate                                      (b) Deficient

(c) Survive                                           (d) Excess

Ans:- (b)

12. Which word is similar to the meaning of ‘Altruistic’?

(a) Selfish                                            (b) Outstanding

(c) Selfless                                           (d) Unscathed

Ans:- (c)

13. Which word is similar to the meaning of ‘Foliage’?

(a) Urgency                                          (b) Greenery

(c) Serene                                             (d) Dark

Ans:- (b)

14. Which word is similar to the meaning of ‘Constraint’?

(a) Control                                            (b) Hazard

(c) Discomfort                                      (d) Lenient 

Ans:- (a)

15. Which word is similar to the meaning of ‘Conceal’?

(a) Disclose                                         (b) Open

(c) Public                                             (d) Private

Ans:- (d)

16. Which word is similar to the meaning of ‘Splendid’?

(a) Worst                                           (b) Marvelous

(c) Shabby                                        (d) Significant

Ans:- (b)

17. Which word is similar to the meaning of ‘Furtive’?

(a) Secretive                                    (b) Negative

(c) Understanding                        (d) Disclosed

Ans:- (a)

18. Which word is similar to the meaning of ‘Agile’?

(a) Exile                                           (b) Nimble

(c) Rare                                           (d) Humble

Ans:- (b)

19. Which word is similar to the meaning of ‘Reticent’?

(a) Extrovert                                    (b) Introvert

(c) Hilarious                                    (d) Reserved

Ans:- (d)

20. Which word is similar to the meaning of ‘Bereavement’?

(a) Lost                                              (b) Sense

(c) Unpleasant                                 (d) Memorable

Ans:- (a)

21. Which word is similar to the meaning of ‘Awful’?

(a) Pleasant                                       (b) Attractive

(c) Adorable                                      (d) Disgusting

Ans:- (d) 

22. Which word is similar to the meaning of ‘Assertion’?

(a) Discussion                                 (b) Fact

(c) Contingent                                 (d) Declaration

Ans:- (d)

23. Which word is similar to the meaning of ‘Surfeit’?

(a) Deceit                                          (b) Taken

(c) Excess                                          (d) Deficient

Ans:- (c)

24. Which word is similar to the meaning of ‘Guile’?

(a) Deceit                                            (b) Excess

(c) Overcome                                     (d) Surpass

Ans:- (a)

25. Which word is similar to the meaning of ‘Demolish’?

(a) Construct                                      (b) Build

(c) Destroy                                          (d) Demotivate

Ans:- (c)

ANTONYMS

1. Which word is opposite to the meaning of ‘Lonely’?

(a) Popular                                                     (b) Savage

(c) Depressed                                                (d) Scrupulous

Ans:- (a)

2. Which word is opposite to the meaning of ‘Demolish’?

(a) Destroy                                                     (b) Dislocate

(c) Construct                                                 (d) Motivate

Ans:- (c)

3. Which word is opposite to the  meaning of ‘Abominate’?

(a) Happy                                                      (b) Admire

(c) Sorrow                                                     (d) Cherish

Ans:- (d)

4. Which word is opposite to the meaning of ‘Jocular’?

(a) Peculiar                                                   (b) Obstruct

(c) Funny                                                      (d) Serious

Ans:- (d)

5. Which word is opposite to the meaning of ‘Hilarious’?

(a) Happy                                            (b) Admire

(c) Miraculous                                    (d) Solemn

Ans:- (d)

6. Which word is opposite to the meaning of ‘Redundant’?

(a) Waste                                            (b) Useful

(c) Thorough                                     (d) Deep

Ans:- (b)

7. Which word is opposite to the meaning of ‘Surveillance’?

(a) Attract                                        (b) Ignore

(c) Attention                                   (d) Superstitious 

Ans:- (b)

8. Which word is opposite to the meaning of ‘Vigilance’?

(a) Inattentiveness                       (b) Alertness

(c) Caution                                     (d) Circumspection 

Ans:- (a)

9. Which word is opposite to the meaning of ‘Majestic’?

(a) Exalted                                     (b) Mesmerizing

(c) Modest                                     (d) Moderate 

Ans:- (c)

10. Which word is opposite to the meaning of ‘Authentic’?

(a) Genuine                                   (b) Factual

(c) Actual                                       (d) Fake

Ans:- (d)

11. Which word is opposite to the meaning of ‘Spurious’?

(a) Genuine                                   (b) Fake

(c) Majestic                                   (d) Suspicious

Ans:- (a)

12. Which word is opposite to the meaning of ‘Endurance’?

(a) Fatigue                                    (b) Strength

(c) Flexibility                               (d) Inability

Ans:- (d)

13. Which word is opposite to the meaning of ‘Fatal’?

(a) Benign                                     (b) Naturalist

(c) Harmless                                 (d) Harmful 

Ans:- (c)

14. Which word is opposite to the word of ‘Superficial’?

(a) Harmless                                  (b) Artificial

(c) Natural                                      (d) Thorough

Ans:- (d)

15. Which word is opposite to the meaning of ‘Hesitant’?

(a) Malignant                                 (b) Benign

(c) Confident                                  (d) Possessive

Ans:- (c)

16. Which word is opposite to the meaning of ‘Virulent’?

(a) Luxurious                                   (b) Safe

(c) Inconvenient                              (d) Circumstance

Ans:- (b)

17. Which word  is opposite to the meaning of ‘Garrulous’?

(a) Concise                                         (b) Shabby

(c) Curious                                         (d) Fascinated

Ans:- (a)

18. Which word is opposite to the meaning of ‘Tumultuous’?

(a) Meticulous                                  (b) Deciduous

(c) Soft                                                (d) Hard

Ans:- (c)

19. Which word is opposite to the meaning of ‘Tremulous’?

(a) Steady                                           (b) Flickering

(c) Concurrent                                  (d) Coincide

Ans:- (a) 

20. Which word is opposite to the meaning of ‘Diverse’?

(a) Identical                                        (b) Same

(c) Coincide                                         (d) Parallel

Ans:- (a)

21. Which word is opposite to the meaning of ‘Placate’?

(a) Moderate                                      (b) Engage

(c) Provoke                                         (d) Support

Ans:- (c)

22. Which word is opposite to the word of ‘Infuriate’?

(a) Enrage                                           (b) Jocular 

(c) Tremendous                                 (d) Please

Ans:- (d) 

23. Which word is opposite to the meaning of ‘Soothe’?

(a) Pleasant                                        (b) Unpleasant

(c) Disturb                                          (d) Moving

Ans:- (c)

24. Which word is opposite to the meaning of ‘Serene’?

(a) Improvement                                (b) Anxious

(c) Happy                                             (d) Hesitate

Ans:- (b)

25. Which word is opposite to the meaning of ‘Mound’?

(a) Depression                                    (b) Heap

(c) Adverse                                          (d) Admire

Ans:- (a)

Leave a Comment

Your email address will not be published.